Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 01:41 - СИВАТА ЛАМЯ
Автор: justeconomy Категория: Бизнес   
Прочетен: 850 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.06.2014 10:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Може би сте чували определенията, сива, бяла и черна икономика, но за тези, които не са, ще поясня, че бялото е цветът на легалния бизнес, черна е икономиката, занимаваща се с престъпна дейност (проституция, продажба на наркотици, източване на кредитни карти и други), а сивия сектор е онази част от бизнеса, която извършва легална дейност, но укрива приходите си и не плаща част от данъците си. Укриването на данъци е голям проблем за развитието на една икономика. То води до недофинансирането на редица дейности (пенсионна система, образование, здравеопазване и др.), с които държавата се е ангажирала и действа деморализиращо на цялото общество. Всяко общество се състои от определен брой граждани, които се възползват от услугите на държавните институции (армия, болници, училища, полиция и др.). Колкото по-голямо е населението, толкова повече публични услуги потребява, следователно и повече средства са необходими на държавата, за да посрещне нарастващите нужди. Какво става, когато една част от населението започне да укрива своите данъчни задължения? Получава се недофинансиране на системата, а управляващите са изправени пред дилемата или да повишат данъците, или да влошат качеството на предлаганите услуги. При първия вариант несправедливо се натоварват коректните данъкоплатци, докато втория вариант е в ущърб на цялото общество. И в двата случая се наслоява напрежение и нараства социалното недоволство. Обществото е изградено от хора и като всеки човек то си има точка на търпение, която ако бъде премината, се започват бунтове и стачки. Те естествено ще бъдат подкрепени от опозицията и в крайна сметка сивата ламя (сивата икономика) ще изяде главата на правителството.
   В последните години са правени много опити за изчисляване на сивия сектор в България и всички изследвания показват около 30 %, което при БВП (брутен вътрешен продукт) от над 67 милиарда за 2013 година, прави над 20 милиарда лева укрити доходи((67 млрд. х 30) / 100 = 20,1 млрд.). Сами може да си направите сметката, колко ненаситна е сивата ламя и какви вреди може да нанесе върху бюджета на страната. За жалост, голяма част от населението не разбира, колко вреден е сивия бизнес за страната ни. На времето имах магазин и голяма част от клиентите ми не искаха касови бонове, а когато им издавах, ми казваха „ Защо ми я даваш тази хартийка?”. Особено странно ми беше, когато този въпрос беше задаван от хора в пенсионна възраст. Та нали именно те са най-засегнати от сивия сектор. Младата част от населението има възможност да работи и да изкарва доходи, но тези, които разчитат на своята пенсия, трябва да знаят, че пенсионната система от години се дофинансира от другите данъчни приходи, като ДДС (данък добавена стойност) например. Когато не се издават касови бонове, няма как да се надявате на нарастване на пенсиите. Естествено, неиздаването на касови бонове не е единствения проблем пред пенсионната система ( http://justeconomy.blog.bg/biznes/2014/06/15/ima-li-spasenie-za-pensionerite.1273438 ), между 22 – 30 % са работниците, които сивата ламя не осигурява на пълния размер на работната заплата. За да се прекъсне тази порочна практика трябва да се прекара ясна разделителна линия между работниците и работодателите (разделяй и владей). Първо трябва цялата наказателна отговорност за невнасянето на осигуровки да падне върху работодателите, защото това е тяхно задължение и второ, трябва да се засили контрола от страна на държавните институции.
   Много важна за ефективния контрол е борбата с корупцията. Всяка корупционна сделка има две страни, които преследват своите интереси. Сивият бизнес цели да заличи някое свое прегрешение и затова предлага подкуп, който по принцип е под стойността на евентуалната санкция. Корумпираните представители на контролните органи се стремят да получат допълнителни доходи. За да се провали бъдещата корупционна сделка е необходимо, да се нарушат интересите на една от двете страни. Тук може да бъде приложен пакет от следните мерки, които сами, поотделно може да не са ефективни, но ако се приложат на куп, мисля, че ще се постигнат задоволителни резултати.
     Първо: големи парични санкции, които да демотивират сивия сектор.
  Второ: честа атестация на представителите на контролните органи (чрез психологически тестове за податливост на корупция), за да се открият потенциалните слаби звена в персонала.
   Трето: да се сформират млади, не корумпирани екипи. Екипите трябва да са от лица, които не са работили преди това като контролни органи. Тяхната теоретична подготовка може да се извършва от по-опитни представители на дадената институция, но екипите трябва да работят сами, когато са на терен.
   Четвърто: Трябва да има честа смяна на районите, които проверяват екипите, за да се прекъснат каналите на корупция.
   Пето, което може би е най-добре да бъде извършено преди всички останали, е да се уреди така, че всички пари от глоби да отиват за екипа, който е разкрил съответното престъпление. Така, ако някой представител на сивия сектор иска да корумпира представител на контролните органи, ще трябва да плати подкуп по-голям от самата глоба, което очевидно не е изгодно за него. Интересите на контролния орган да се корумпира също намаляват, тъй като няма смисъл да нарушава закона, като ще прибере парите от глобата. Просто всеки месец администрацията трябва да види, кои глоби са платени и да разпредели парите между екипа, установил нарушението.

Авторът благодари за отделеното време!
С уважение: Мирослав Недев



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: justeconomy
Категория: Бизнес
Прочетен: 28735
Постинги: 10
Коментари: 25
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930