Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2014 00:23 - ГЛУПОСТ ИЛИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
Автор: justeconomy Категория: Бизнес   
Прочетен: 3129 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2014 14:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди известно време вече писах за ролята на психологическия фактор в икономиката ( http://justeconomy.blog.bg/biznes/2014/06/08/psiho-ikonomika.1271764 ). В последните няколко дни той показа своята мощ, но за жалост откъм своята лоша и разрушителна страна. Случващото се в банковия сектор е нагледен пример за важността на пропагандата в социалния и икономически живот. Бяхме свидетели на целенасочена атака срещу една банка, от която само за няколко часа бяха изтеглени няколко милиона лева, но напук на своите зложелатели, тя се справи с положението. Подобни атаки са неморални и низки, а когато те се извършват от български граждани, можем да ги окачествим, като национално предателство. Тук не става въпрос, че е атакувана една банка, подобни атаки влияят на цялата банкова система и доведоха страната ни до това, да се молим за помощ от Европейската комисия и Международния валутен фонд. За щастие нашата банкова система е една от най-капитализираните в Европейския съюз и устоя на разразилата се буря.

Други нелепи изказвания се разпространиха в интернет. Хвърляйки мъгляви твърдения и без сериозни доказателства, техните автори вещаеха падане на валутния борд и хиперинфлация. Е, ще трябва да ви разочаровам, дами и господа, конспиратори. На този етап няма данни прогнозите ви да се сбъднат. Както знаете, бордът е такъв паричен механизъм, при който за отпечатването на всяко едно левче, е необходимо да има съответното покритие в конвертируема валута(евро). Една бърза справка в сайта на БНБ, ще ви осведоми, че отпечатаните и вкарани в обръщение левове са на стойност около 10 милиарда, докато валутните и златни резерви плюс цените книжа в чужда валута, които банката притежава са на стойност около 27 милиарда. Сами може да се обедите, че няма икономически причини за свалянето на валутния борд. Естествено, той може да бъде свален по политически съображения, но засега всички партийни лидери са за неговото продължаване, докато не бъдем приети в еврозоната. Същото мнение изрази и президентът на последната среща по националната сигурност, с което даде ясен сигнал да се прекратят спекулациите по тази тема.

Странно за мен, но прочетох в някои от блоговете, че има опасения от преминаването от лева към еврото и дали смяната няма да породи инфлация. Лично аз не искам да слагаме тигана, преди да сме уловили рибата. Нека първо да ни приемат в еврозоната, пък тогава ще видим. За ваше успокоение ще ви напомня, че ние вече преживях подобна валутна трансформация. Първоначално България беше привързала своята валута към германската марка, но след като тя излезе от обръщение, ние преминахме към фиксиран курс спрямо еврото. Аз лично не си спомням тази трансформация да е довела до някакви сътресения.

Авторът благодари за отделеното време!
С уважение: Мирослав Недев



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Психологическият фактор в икон...
03.07.2014 18:22
Психологическият фактор в икономиката не може да е положителен. А безспорното наличие на такъв фактор говори само едно, че икономиката не се развива на научна основа, а по-скоро прилича на игра. Игра в която правилата се създават и променят не на обективна научна основа, а спрямо интересите на силните на деня. Благодарение на това, днес цялото човечество е заложник на една абсурдна световна финансова система, крепяща се изкуствено, само защото ако се срине ще ни затисне всичките. При такава крива система психологията е силно оръжие.
цитирай
2. justeconomy - Благодаря за коментара ви!
04.07.2014 11:39
Позволете ми да ви дам няколко примера. Психиката е свързана с начина на мислене. Понякога човек има добри, а понякога лоши мисли. Когато президента и партийните лидери се събраха заедно и излязоха с обща позиция, че държавата ще подкрепи банковия сектор с цялата си мощ, това е с цел да се успокои населението. Те можеха да предприемат своите мерки и без да ги оповестяват, но на психологическа атака и действие, трябваше да се отговори с психологическо противодействие. Наличието на психологията в икономиката, не е признак на слаба научна основа, защото икономиката е съставена от хора, а те действат съобразно интересите си. В икономиката като наука ще срещнете редица закони базирани на човешката психика, като закона за потребителското поведение (При две стоки с еднакво качество, купувача избира тази с по-ниска цена), закона за еластичност на цените и др. Маркетингът е икономическа дисциплина, която изследва потребителското поведение и е базирана основно върху психологията купувачите.
цитирай
3. merlin68 - Аз знам, че в икономиката се изпо...
04.07.2014 14:26
Първо се извинявам, че се обръщам на "ти", не е от неуважение, дори напротив, обикновено използвам "Вие" когато си пиша с хора които не ми допадат и то много (обратна психология). Второ, искам да подчертая, че минуса на постинга не е от мен, не съм съгласен много с изводите, но минуси слагам само когато съм фрапиращо вбесен.

Аз знам, че в икономиката се използва психологията, но не считам, че е правилно когато икономиката може да бъде срината от психологията която уж използва. Да използваш е едно, а да зависиш е съвсем друго, а я ми кажи от какво зависи банковата система (не само нашата)? Маркетинга е съвсем друго нещо, тук съм съгласен, че икономиката използва психологията като помощна наука. Примера който си дал за закона за потребителското поведение не е психология, това е пример за проста сметка, тоест чиста икономика. Психологията обслужва главно спекулата, като започнеш от махленските пазари и стигнеш до Уолстрийт, това не е наука, това е игра.
цитирай
4. justeconomy - Благодаря за коментара ви!
04.07.2014 14:59
Напълно ви подкрепям, че не бива да се използва психологията за сриването на икономиката. Вместо това тя може да се използва от авторитетните личности, за да се насърчи обществото в правилната насока. Маркетингът използва рекламата, за да напомня на потребителите за определени продукти. Ако големите марки, като Кока Кола, не напомняха постоянно за себе си, то хората ще ги забравят и постепенно ще ги изместят от пазара. По същия начин на обществото трябва да му бъде напомняно за правилната посока, за да не се отклонява от нея. Една пропагандна кампания срещу сивата икономика ми се струва доста добър психологически метод за борба с нея.
цитирай
5. merlin68 - Всъщност аз не съм казвал, че не бива ...
04.07.2014 15:09
Всъщност аз не съм казвал, че не бива да се използва психологията за сриването на икономиката! Разбира се не считам за правилно тя да се използва по този начин, и разбира се трябва да се вземат мерки срещу тези които го правят по особено опасен начин.
Аз казвам, че е съвършено неправилна постройката на финансовата система, щом тя може да бъде лесно дискредитирана от чисто психологически фактори. Подобна постройка няма научна основа - ето това казвам.
А след като съществува потенциал за разрушаване, то той може и ще се ползва винаги когато някой реши, че му е угодно. Това прави целият свят заложник на една неправилна икономическа постановка.
цитирай
6. justeconomy - Благодаря за коментара ви!
04.07.2014 15:28
Финансовата система е плод на дейността на много хора. Тя се е развила в течение на много векове и ще продължава да се развива според вижданията на хората, които я управляват. Интересно ми е дали вие имате някаква изградена представа, за това как трябва да функционира тя или някакви предложения за нейното изменение.
цитирай
7. merlin68 - Да имам. За международна валута не ...
04.07.2014 16:08
Да имам. За международна валута не трябва да се използва нито една национална такава. Националната валута действа единствено на територията на съответната страна. Националната валута се емитира от национална банка (държавна собственост) според нуждите на съответната икономика. Международните финансови институции и борси стават излишни. Еххх мечти, но докато тези мечти не станат реалност, световната икономика винаги ще е заложник на неведоми задкулисни сили и психологическите им приоми.
цитирай
8. justeconomy - Благодаря за коментара ви!
05.07.2014 11:43
Имам три допълнителни въпроса.
1. С каква валута ще търгуват отделните държави помежду си?
2. Кой ще я издава тази валута?
3. Откъде ще я купуват?
цитирай
9. merlin68 - Въпросите са дискусионни, в сми...
05.07.2014 12:26
Въпросите са дискусионни, в смисъл, че могат да намерят точен отговор на дискусии в рамките на Световната търговска организация и ООН.
Иначе аз мога да дам принципни отговори (в най-общ вид).
Отделните държави ще имат възможност да търгуват помежду си на Световна стокова борса посредством валута създадена специално и единствено за целта. На борсата на пазарен принцип - предлагане, търсене, се определят и цените на стоките. Разбира се отделните държави си имат правото да търгуват помежду си и извън тази борса, чрез пряко договаряне на бартери.
Специалната валута (да приемем, че се нарича "световен лев") се емитира от специално създадена за целта банка. Всичко това както името на валутата, така и институцията която ще я издава, разбира се е въпрос на договаряне между всички страни по света, представители на които на паритетен принцип влизат в новите институции - банка и борса.
Новата валута ще се купува от новата банка, правилата също ще се изработят от договарящите се помежду си страни участващи в световната търговия.
Всичко това лесно може да се направи, но е трудно да се постигне нужния за целта международен консенсус. Трудно е защото тези които днес контролират сегашната световна финансова система, нямат никакво намерение да се отказват от властта която този контрол им дава.
Но светът се променя и нов ред ще има, в това число и финансов. Въпросът е дали този ред ще се постигне с разум, договаряне и взаимна изгода за всички, или всичко ще се заличи и ще започне от кота нула. Това означава, Война - началото на всяко начало. А днес е много вероятно една война да е последната за човечеството, така че да се надявам разума да надделее. Във всеки случай светът се променя, към добро, или към зло.
цитирай
10. justeconomy - Благодаря за отговора ви!
05.07.2014 13:08
Ако изпълним вашето предложение за световна валута издадена от международна финансова институция, защо трябва да съществуват национални валути. Не е ли по-добре тя да се въведе, като разплащателно средство за всички държави и така да се елиминира валутния риск в международната търговия? Второ - защо ни е нова стокова борса, като вече има изградени такива? Трето какво имате предвид под бартер (цитирам ви "Разбира се отделните държави си имат правото да търгуват помежду си и извън тази борса, чрез пряко договаряне на бартери."). Ако имате предвид бартер на стоки, това е крачка назад в развитието на търговията, помислете и ще разберете защо, но ако не можете да се досетите, съм готов да ви дам повече пояснения на моето твърдение.
цитирай
11. merlin68 - Много странни въпроси ми задаваш. ...
05.07.2014 13:47
Много странни въпроси ми задаваш. Единна валута действаща на териториите на почти всички страни има и днес - долара. То от там идват и огромните проблеми. В момента абсолютно всички държави използващи долари за международни разплащания, на практика изплащат американските дългове, те понасят инфлацията на долара. Такова е положението и с еврото. Точно за това икономическата нормалност изисква за международната търговия да се въведе отделна валута не свързана с нито една национална такава.
Националните валути са инструмент за регулиране на икономиките в отделните държави, за целта те не бива да излизат от рамките на държавата и трябва да се емитират от държавна институция. По този начин избраното демократично правителство на всяка държава ще притежава силен механизъм за моделиране на националната икономика в желаното направление, според поетите пред избирателите обещания. Би следвало да ти е известен най-простият принцип за паричната маса - ако тя надхвърля нуждите на икономиката се получава инфлация, обратното пък задържа развитието на икономиката. Ако (както е днес) няколко национални валути са и световни такива, то е очевидно, че тези които разполагат с властта да ги емитират на практика контролират икономиките на всички останали държави.
Единствено когато има една световна валута не свързана с нито една национална се гарантира нулев валутен риск в международната търговия.
Бартерната търговия не е връщане на зад, тя се ползва и днес и дава добри предпоставки за плановост в икономиката и за международно интегриране. Ако ние имаме договор например с Русия, че ще внесем определен обем газ, който ще разплатим с определен обем домати, то не е нужно да минаваме през борса. Дългосрочен такъв договор създава възможност за планиране на производства с гарантиран пазар.
Нова стокова борса, може и да не е нужна, това е въпрос на договорености. Във всеки случай финансови борси няма да са нужни.
цитирай
12. justeconomy - Благодаря за коментара ви!
05.07.2014 14:54
Задавам ви въпроси, защото те са ключът към познанието, както обичаше да казва г-н Спасов - учителят ми по Български език в четвърти клас.
Ще започна от бартера. Ако разгърнете учебниците по стопанска история, ще видите, че бартера е първата форма на размяна и търговия, така че това отвсякъде си е връщане назад. Има няколко причини за отпадане на бартера и навлизането на парите в търговията.
1. За да се осъществи бартер трябва и двете страни да имат стока, която да искат. Ако Германия ни продава автомобили, но в замяна иска нефт, ние трябва да продадем нещо на страните от ОПЕК или Русия за да получим нефт, който после да транспортираме до Германия.
2. Парите се съхраняват по-лесно отколкото стоките и имат стандартизирано качество. (между два лева на стотинки и два лева на хартия, няма голяма разлика, докато еди килограм круши от две съседни градини, могат да дадат различно качество. Едните може да са по-зелени, другите може да са пръскани с пестициди и т.н)
3. Парите се транспортират по-лесно. По-лесно е да пренесеш сто хиляди лява в банкноти по 100 лв, отколкото 30 тона телешко месо.
Има още няколко причини, поради които търговията се е развила от бартерна към парична, но да преминем към другата тема, която разисквахме.
Единствения начин, по който може да се елиминира валутния риск на даден пазар, е единната валута. Вие казвате, цитирам "Отделните държави ще имат възможност да търгуват помежду си на Световна стокова борса посредством валута създадена специално и единствено за целта." Веднага възниква въпроса, как държавите ще се сдобият с тази валута, за да търгуват на международните пазари. Едва ли тя ще бъде раздадена на всички по равно. В главата ми се въртят два начина - или това да стане срещу някоя конвертируема стока (злато), или да се установят курсове между отделните национални валути и тази нова световна валута. И в двата случая валутния риск остава, освен ако курсовете не са фиксирани, което на практика ще означава, че имаме една валута.
цитирай
13. merlin68 - Млади приятелю, аз учебника по с...
05.07.2014 15:37
Млади приятелю, аз учебника по стопанска история съм го разгръщал преди теб. Разбира се това не бива да го тълкуваш като намек, че знам повече от теб, но би следвало да го приемеш като сигнал да прекратиш дребнавите хитрувания. В противен случай дискусията ни ще стане много безинтересна. Ето какво имам предвид.
Това, че бартера е първата форма за размяна и търговия, не означава по никакъв начин, че днес тази форма не може, или не трябва да се използва. И разбира се тази форма продължава да се ползва. Примерът който ти дадох показва кога е възможно и правилно да се използва бартер. Примерът който ти даваш показва кога бартера е неприложим, или прилагането му затруднява търговията. Няма противоречие и няма основание да хитруваш на дребно, аз не отричам ролята на парите и никъде не твърдя, че трябва изцяло да се върнем към бартерна търговия.
Как държавите ще се сдобият с валутата чрез която да търгуват на международния пазар е въпрос на договаряне при създаването на тази валута. Важното е да се постигне принципна договореност не ощетяваща нито една страна. Техническото решение ще се намери от специалистите. Разбира се една от възможностите е златен стандарт, или някаква комбинация между злато и други активи.
Втората възможност която ти предлагаш, да се използват курсове между отделните национални валути и тази нова световна валута, не считам за правилна поради една особено важна причина - девалвацията курса на националните валути е трудно проследим, това ще доведе до изкривявания. Някои страни може да спазват отлична финансова дисциплина, а други - не (познато явление). Това ще компрометира новата световна валута. Въобще основен принцип е националните валути да нямат нищо общо със световната. Правителствата могат да правят каквато си искат финансова политика вътре в страните си, могат да предизвикват инфлация и всякакви финансови кризи, това няма силно да се отрази на световната финансова система.
цитирай
14. justeconomy - Благодаря за коментара ви!
05.07.2014 16:38
Още от самото начало моята позиция е, че валутния риск може да бъде избегната, ако съществува една единствена валута в целия свят. Относно моето пояснение за бартера се извинявам - понеже в момента се занимавам и с други работи изглежда съм пропуснал да дочета вашия пример за сделка с Русия и поради това си изградих погрешна представа за мнението ви.
цитирай
15. merlin68 - Това е въпрос на далечно бъдеще, ...
05.07.2014 17:18
Това е въпрос на далечно бъдеще, може би. Днес е абсолютно невъзможно приемането на една валута в световен мащаб, освен ако тя не е златото. но и златото не е добра идея, защото ще предизвика още повече регионални конфликти, просто с цел грабеж.
Как си представяш двеста национални държави с огромни разлики в икономическото си развитие да имат обща валута? Кой и на какъв принцип ще я емитира и разпределя? Ами тези двеста държави не изповядват една ценностна система, религия, култура, а това е предпоставка за конфликти (които са факт).

За да съществува една световна валута, е необходимо целия свят да е един общ пазар с равномерно развита икономическа инфраструктура и доходи. Освен това религията и национализма трябва да не съществуват (освен като история), същото се отнася и до етносите. Въобще един свят, един народ, една култура, език - далечно бъдеще, може би.
цитирай
16. justeconomy - Благодаря за отговора ви!
05.07.2014 23:21
Мисля, че последните ви думи са чудесен завършек на нашата дискусия и предлагам да не задълбаваме повече в темата. Аз си направих своите изводи и научих някои неща от вас. Благодаря за отделеното време и ви пожелавам приятен ден!
цитирай
17. merlin68 - Всичко хубаво и на теб, успехи.
06.07.2014 09:22
Всичко хубаво и на теб, успехи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: justeconomy
Категория: Бизнес
Прочетен: 28488
Постинги: 10
Коментари: 25
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031