Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2014 00:51 - За какво му бе на Живков икономическо разузнаване?
Автор: justeconomy Категория: Бизнес   
Прочетен: 1269 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 20.06.2014 01:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„ Война се печели с добро разузнаване” – това го знае и най-младият кадет във военното училище. Същото твърдение може да срещнете и в трактата „ Изкуството на войната”, написан 500 години преди новата ера, от великия пълководец и стратег Сун Дзъ. Не казвам, че икономиката е война, но без икономическо разузнаване трудно бихме се справили с конкуренцията на световните пазари. Ако обърнем внимание на САЩ, ще видим, че те развиват широкомащабна аналитична и разузнавателна дейност в областта на финансите. Не само това, но наскоро прочетох, че американското финансово разузнаване използва своите ресурси, за да нанася сериозни удари и да фалира фирми, за които има данни, че съдействат или са под контрола на терористични организации. На този етап, ние нямаме ресурсите за подобна дейност, но ще е добре държавата да засили своето икономическо разузнаване и да поработи в няколко направления.
     Първо: Трябва да се изгради ефективно взаимодействие между отделните министерства ( техните експертно-аналитични звена) и нашите посолства. Целта е министерствата да бъдат захранени с информация, относно най-новите тенденции в техния ресор, за да се преценят възможностите за внедряването им в България. Особено важно е да се направи преценка на силните и слабите страни (SWOT анализ), за да се въди, къде страната ни може да извоюва конкурентно предимство.
      Второ: Трябва да се развие агентурната мрежа, връзките с чуждестранните изследователски центрове и водещите чуждестранни компании. Агентурата трябва да осигурява информация относно, нормативните уредби и държавни политики на съответната страна ( особено важни са данъчните политики, банково, търговско, антимонополно и трудово законодателство, социална политика, образованието и здравеопазването). Нужна е информация за най-новите технологични разработки в изследователските центрове и във водещите компании, а също и за модерните организационни практики в частния сектор и на институционално ниво.
      Трето: Да се подобри държавната научноизследователска база и поддържа високо квалификационно ниво на нейните кадри. Научноизследователските центрове следва да засилят връзките с нашите министерства, за да може да се възползват от информацията събрана от външноикономическото ни разузнаване. Центровете трябва да засилят и връзките си с българския бизнес, за да внедрят своите разработки в него и да повишат конкурентните предимства на икономиката ни.
    Ако се върнем назад в близкото минало, ще установим, че икономическото разузнаване не е нещо ново за българската държа. Ще се опитам да преразкажа, какво е написал Тодор Живков в своята книга „ Тодор Живков срещу някои лъжи”. В края на шейсетте бившият първи, вече е започнал да изпитва някои съмнения относно политическия строй. Той не се е отказал от социалистическата идея, но се е питал дали има и други начини да се осъществи. Повратният момент за него се оказва 1970 г. Посещението на Тодор Живков на „Експо 70” в Япония му дават ясни доказателства, че социалистическия блок е сериозно изостанал по жизнен стандарт, в технологично и научно отношение. На връщане Живков се отбива в СССР и си урежда среща с Брежнев, на когото докладва за това изоставяне. Брежнев не взима под внимание неговите думи и дори го критикува, че започва да се поддава на западното влияние. Живков разбира, че няма да срещне подкрепа за плановете си, затова решава да търси сам пътища за реформиране на системата и за въвеждането на пазарния механизъм, но това трябвало да стане бавно и постепенно, без да се конфронтираме със СССР. И той постига забележителни успехи. Само за деветнадесет години България от една от най-бедните държави на балканския полуостров, става трета по доходи на човек от населението в СИВ (съвета за икономическа взаимопомощ). Първото място по това време заема източна Германия, а втора е Чехословакия.
   
Първото нещо, което Живков прави, е да установи причините за сериозното изоставане. Той впряга редица учени в аналитична дейност. Обект на анализ са като капиталистическите така и социалистически страни. Особено странно впечатление му прави, че Съветският съюз, който е една от най-богатите страни в ресурсно отношение, се оказва в много по-укаено състояние от своите капиталистически конкуренти. В Русия по това време има много добри учени ( особено във военната промишленост), но поради идеологически съображения, техните трудове са пренебрегвани. Осведомен за това, Тодор Живков започва да организира международни научни конференции на територията на България, където съветските и български учени да обменят опит.
      Втората важна стъпка, която Живков прави е засилване на връзките със запада. До този момент българските посолства му давали сведения от вестниците и от специализираните научни издания, но тази информация, към момента на публикуването е била вече остаряла, затова той се разпоредил за по-преки връзки със западните корпорации и изследователски институти. Започнало масово внасяне на техни технологии и индустриализация на държавата. Производството се нуждаело от значително количество ресурси, но Живков и с това се справил, като си осигурил изгодни договори със Съветския съюз. За закупуването на западни технологии, трябвало конвертируема валута (долари). За целта България започва да изнася оръжие за страните от ОПЕК. Купуват се редица лицензии за автомат калашников и др. Поради политически съображения сме се специализирали в производството на леко стрелково оръжие, оптика и боеприпаси, но нашите специалисти и базата в ремонтните заводи, били пригодени за започване на производство на танкове и самолети в случай на нужда. След посещенията си в Япония на Живков му става ясно, че електрониката е бъдещето и затова поставя въпроса пред страните от СИВ, България да се специализира в това производство. Получаваме отказ, но това не спира Живков и той разпорежда стартирането на тайните проекти С1, С2, С3 и С4.
     Така благодарение на силно икономическо разузнаване и внедряването на западни технологии се поставя базата за икономическия растеж на страната. България се превръща в модерна страна. Тя доразвива голяма част от внесените технологии и започва да изнася стоки собствено производство. Населението на страната достига близо 9 милиона. Научните работници от 1800 през 1956 г. стигат внушителните 30000 през 1989 г. Валутните резерви на страната минават 27 милиарда долара. Страната е на второ място по износ на фармацевтични продукти за страните от СИВ, а 60 процента от потребностите на електроника се задоволява от българските производители. Страната е на първо място в света по производство на електрокари, развива се микробиологията, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Напредъкът на българските компютърни специалисти е толкова осезаем, че се носи слух, че те са измисли компютърните вируси, но това засега не е доказано. Има още много примери, които могат да подкрепят нуждата от добро икономическо разузнаване и считам, че ще бъде полезно за нашите управници, ако се разровят в държавния архив, за да се запознаят, как е функционирала системата по онова време и да видят, дали не може да приложим нещо от нея при сегашните условия.

Авторът благодари за отделеното време!
С уважение: Мирослав Недев




Гласувай:
2



1. krankar - Освен икономическо разузнаване....
21.06.2014 23:15
Освен икономическо разузнаване Т.Живков, след събитията, които описвате, и по точно посещението му в Япония, развива и научно-техническо разузнаване, благодарение на което става възможно разработването на редица проекти. С това се занимава отдел в така оплюваната днес ДС/Държавна сигурност/. Смятам,че научно-техническото разузнаване допринесе тогава много за напредъка в новите технологии. Уви, на сегашните ни управници това е чуждо като начин на мислене. Вярно е, че сега живеем в глобализиран информационен свят,но си мисля, че винаги ще има необходимост да има структури, чиято работа е да отсяват важната и съществена информация от глобалния поток, и съответно да се анализира по правилния начин. За съжаление ние рядко се учим от историята на нашите постижения в близкото минало.
цитирай
2. justeconomy - Благодаря за коментара ви.
22.06.2014 13:15
Напълно съм съгласен с вас. Икономиката е наука, която изучава дейности, като производството, търговията и потреблението на стоки и услуги. Когато ние изследваме икономиката на дадена държава, ние не можем да не обърнем внимание на средствата за производство (технологиите) и факторите за растеж, сред които са науката и образованието. Ако изходим от това, може да заключим, че икономическото разузнаване е по-широк термин, който до известна степен препокрива технологичното разузнаване, тъй като технологиите са средство за производство и фактор за растеж на икономиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: justeconomy
Категория: Бизнес
Прочетен: 28489
Постинги: 10
Коментари: 25
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031